Air Greenland overvejer A320-fly

21-01-2020
Når de nye atlantlufthavne i Nuuk og Ilulissat er klar i efteråret 2023, kan det komme på tale at anskaffe et fly, der kan betjene andre destinationer end København.

Air Greenland kunne i sidste uge offentliggøre det kommende køb af en Airbus A330-800neo, der bliver erstatning for den 21 år gamle Norsaq, der er et fly af typen Airbus A330-200.

Det er nødvendigt at have et fly af denne størrelse til at betjene ruterne til Danmark, når de nye atlantlufthavne i Nuuk og Ilulissat åbner. Udover passagerer er der nemlig også meget fragt, der skal transporteres frem og tilbage, og det kræver store fly med den nødvendige lastkapacitet.

Men Air Greenland har også overvejelser omkring anskaffelse af et mindre fly, der vil kunne bruges til at udvikle flytrafikken til og fra Grønland.

”Når de nye baner i Nuuk og Ilulissat åbner kunne det være interessant at kigge mod andre destinationer, og der vil A330neo sandsynligvis være for stor,” siger Air Greenlands administrerende direktør Jacob Nitter Sørensen til CHECK-IN.dk.

Airbus A320 er favorit
Air Greenland understreger, at der endnu ikke er taget en endelig beslutning, men at der er tale om overvejelser. Selskabet er dog så langt, at man har lagt sig fast på flytype og leverandør.

”I givet fald vil det blive i A320-serien, da der vil være cockpit commonality, hvormed vi kan udnytte de eksisterende besætninger,” uddyber Air Greenland direktøren.

Commonality-konceptet betyder, at der er identiske cockpits og betjeningsprocedurer i hele A320-familien, og samtidig er der en let overgang mellem A320-familien og A330 gennem et relativt kort træniningsforløb. Det åbner op for at kunne flyve efter Mixed Fleet-modellen, hvor piloterne både kan flyve A320 og A330.

Sommerhjælp fra Jet Time
At der kan være behov for mere fastvinget kapacitet end A330´eren understreges også af, at Air Greenland i mange år har været nødt til lejlighedsvis at lade andre operatører hjælpe med flyvningerne, hvilket blandt andet er tilfældet på sommerruten til Narsarsuaq i det sydlige Grønland.

I sommerhalvåret er der flyvninger fra København til Narsarsuaq, og her wetleases Jet Time til at gennemføre flyvningerne med en Boeing 737, der rent kapacitetsmæssigt passer til denne rute.

”Vi har 30 rundture om året fra København til Narsarsuaq, og her er vi rigtig glade for samarbejdet med Jet Time,” understreger Jacob Nitter Sørensen.

Venter konkurrence fra SAS
Men i sidste ende handler det også om, at Air Greenland skal være klar til at forsvare sit marked, når de to nye atlantlufthavne står færdige om tre og et halvt år.

Her tyder alt på, at der kommer konkurrence fra andre flyselskaber, og her vil det ikke være nok at skulle forsvare sig med ét stort A330-fly. 

SAS eller andre flyselskaber kommer de steder, hvor der er et attraktivt marked. Markedet er lille i øjeblikket, men måske kommer der konkurrence i andet, tredje eller fjerde år (efter åbningen af de nye atlantlufthavne, red.),” siger Jacob Nitter Sørensen.

Vurderingen er, at det tidligst kan blive i sommeren 2024, at SAS og andre flyselskaber begynder at interessere sig for det grønlandske marked.

”SAS vil ganske givet begynde at flyve hertil og kan muligvis tiltrække trafik, som andre ikke kan komme med. Det er blot vigtigt, at det kommer til at foregå på markedsmæssige vilkår,” lyder det fra Jacob Nitter Sørensen.

 

Relaterede artikler:

Airbus A330neo til Air Greenland

Air Greenland: Fortsat usikkerhed om nye fly

Air Greenland står foran stor udskiftning af flyflåden

Business Traveller Denmark ApS - Mariendalsvej 28 - 2000 Frederiksberg - Telefon: +45 33114413 - info@btdk.dk - CVR: 29322724